Od 1.9.2020 SSL/TLS certifikati nemogu biti izdani za razdoblje duže od 398 dana (što je razdoblje od jedne godine + grace razdoblje za produljenje certifikata).

Apple je najavio tu promjenu prije nekoliko mjeseci, da od 1.9.2020 njihov preglednik Safari od 1.9.2020 neće smatrati sigurnima certifikate starije od 397 dana. Ubrzo su se toj odluci pridružili i Google, Microsoft i Mozilla.
Glavni razlog takvoj odluci je sigurnost. U današnje vrijeme brzih i čestih promjena to je sasvim razumljivo.

Na sreću postignut je dogovor da se certifikati mogu zakupiti na razdoblje od 1-5 godina (kod nas se automatizmom može naručiti SSL za razdoblje od 1-3 godine, a za razdoblje 4 i 5 godina molimo vas da se javite prodaji).
Na taj način će kupci i dalje moći ostvariti značajne popuste kod višegodišnjeg zakupa. Certifikatori će svake godine upozoravati klijente na istek certifikata, a administratori će certifikate moći produžiti reizdavanjem (reissue), koje moraju napraviti (barem) jednom godišnje.Druga novost je da se više ne prodaju Symantec certifikati, već će se njihovi nekadašnji certifikati moći zakupiti pod brand-om Digicert.

 https://www.orbis.hr/portal/cart.php?gid=4

Pozdrav iz Orbisa

 

 Wednesday, September 2, 2020

« Назад