Koja je razlika između domene i hosting paketa?

Pokretanje vlastite web stranice je veliki poduhvat u kojem ste na samom početku zatrpani velikom količinom novih pojmova. U ovom članku će Vam detaljno biti opisane dvije glavne stvari koje trebate imati za pokretanje vlastitih web stranica - domena i hosting paket.

Domena je naziv Vaše web stranice, odnosno adresa koju će korisnik upisati u adresnu traku i tako pristupiti Vašim web stranicama, a  ona se sastoji od dvije glavne komponente - naziva i ekstenzije. Ekstenzija se odnosi na zadnji dio naziva domene, kao što su .hr, .com, .info, .eu, .biz i tako dalje, a svaka ekstenzija ima vlastitu cijenu za godišnji zakup i pravila vezana uz sam zakup (npr. .hr domene mogu zakupiti samo pravne i fizičke osobe iz Republike Hrvatske). Kod odabira naziva domene imate mnogo veću slobodu - moguće je registrirati bilo koji naziv ukoliko on već nije registriran. Dostupnost domene najlakše možete provjeriti pomoću naše tražilice

Nakon što ste registrirali domenu, potrebno je zakupiti hosting paket. Hosting paket možemo najjednostavnije definirati kao dio privatni dio servera koji ima ograničenja u vidu razni parametra i na koji možete smjestiti sve datoteke Vaše web stranice, otvoriti email adrese i tako dalje. Neka od glavnih ograničenja, odnosno karakteristika hosting paketa su:

  • Diskovni prostor - količina dostupnog prostora za pohranu podataka
  • Mjesečni bandwidth - svako učitavanje web stranice troši mjesečni bandwidth i definira koliko puta se web stranica može prikazati. Na primjer, ako Vaša web stranica ima 1MB a mjesečni bandwidth je 1GB, stranica će u jednom mjesecu maksimalno moći biti učitana 1024 puta (naravno, mjesečni bandwidth je mnogo veći i u današnje vrijeme se mjeri u desecima gigabajta).
  • Broj inode-ova - svaki zapis, odnosno datoteka (dio web stranice, mail) na disku hosting paketa je jedan inode, dakle na hosting paketu ne možete imati više datoteka nego što je njegov inode maksimum
  • Broj email računa - maksimalni broj email računa koji je moguće otvoriti unutar hosting paketa

U današnje vrijeme postoji velik broj različitih konfiguracija hosting paketa, a u Orbisu smo se potrudili da imamo opciju za gotovo svaku situaciju i potrebu korisnika. Ukoliko Vam web stranica i emailovi trebaju za poslovanje tvrtke, pogledajte našu ponudu poslovnih paketa, a ako želite pokrenuti vlastiti web portal ili web trgovinu, pogledajte naše optimizirane APP pakete.

Nakon što ste zakupili domenu i hosting paket, potrebno je pravilno postaviti NS (nameserver) zapise, a upute za tu proceduru možete vidjeti ovdje.

  • domena, hosting paket, cpanel
  • 13 glas(ova) da im je artikal pomogao
Da li Vam je artikal pomogao?

Slični artikli

Kako se prijaviti u Wordpress sustav?

Kako bi se provodile izmjene na Wordpress web stranici, potrebno se prijaviti u sustav za...

Kako instalirati Wordpress kroz cPanel?

Uz instalaciju uz pomoć Softaculus servisa, Wordpress je moguće instalirati i "ručno" kroz...

Kako se spojiti na hosting uz pomoć FileZilla FTP klijenta?

FTP klijenti omogućavaju Vam lakši prijenost datoteka s lokalnog računala na web hosting....

Kako ažurirati Wordpress instalaciju?

Ažuriranje, odnosno nadogradnja Wordpress sustava na najnoviju inačicu nije samo često spominjana...

Kako ažurirati Wordpress dodatak?

Dodaci (plugins) predstavljaju zasebne grupe programskog koda koje ne dolaze uz osnovni Wordpress...